Vad är en tant?

grayscale photography of womanVi kvinnor kommer alla komma till den åldern då vi börjar kallas för dam eller tant. Rent spontant säger våra hjärnor nej till detta, men vad är det vi säger nej till? Vad är egentligen en tant? 

Förr var tant en benämning på en kvinnlig släkting, exempelvis en faster eller moster, och sedan utvecklades det till att bli ett namn på en äldre kvinna. Under senare har ordet tant ibland setts som ett skällsord och det har även varit en trend. Benämningen tant har med andra ord gått från att vara ett ord för en släkting till att vara ett begrepp som benämner en viss stil. 

För att tillämpa den klassiska tantstilen är det lätt att tänka, vad skulle min farmor ha på sig? Ofta brukar en fulländad outfit vara en något längre kjol, blommigt, häftiga mönster och möjligtvis en hatt för att toppa. 

Hur mycket tant är du? 

Det finns några tecken som brukar komma med åldern som tyder på om du börjar bli en tant. Vi har fixat en lista här nedan som du kan bocka av, om du får 4 eller mer tyder det på att du antingen är en tant eller är på god väg att bli. 

  1. Bekanta ansikten på filmduken, som bara du känner igen. Du finner dig ofta i situationer att du eller dina väninnor kommenterar skådespelare och skådespelerskor i filmen som varit med i någon serie för många, många år sedan. Du har också koll på vem som var tillsammans med vem.
  2. Du har börjat få skäggstrån på hakan. Dessa upptäcker du oftast när du befinner dig på stan, inne i matbutiken eller på andra olämpliga platser, men det hindrar inte dig från att genast släppa vad det är du håller på med för att ställa dig och rycka bort de ovälkomna stråna – där direkt på plats obrydd om omgivningens blickar.
  3. Glasögon är ett måste nu för tiden – antingen skärmglasögon eller läsglasögon, ibland även permanenta fast du förnekat att du verkligen behöver dem. Det spelar inte sådan stor roll ändå för oftast är de borta.
  4. Du hänger inte längre med i snacket hos barnen eller barnbarnen. Det är ofta många ifrågasättningar som faller in och det är många föreläsningar från de yngre om vad alla nya slangord betyder.
  5. Dina fönster ser ut som en väldigt välmående regnskog. Blommor står starkt i alla humör och väder och det skadar inte att köpa flera eller ta sticklingar från de gamla.
  6. Medvetenheten om din omgivning har blivit förstärkt. Du kan gärna påpeka någon, gärna även lite för högt. Du håller även extra hårt i väska eller tillhörigheter för att vara säker på att ingen norpar åt sig dem.
  7. Va, va, va? Ett ord som har tagit sig in med storm i ditt ordförråd och används flitigt, speciellt när det kommer till saker du helst inte vill höra.