Tjäna ekonomiskt på att skilja dig

I en del äktenskap svalnar den flammande kärleken i takt med åren. Ni kanske har vuxna barn som flyttat hemifrån och din partner och du har inte längre samma gnista att göra saker tillsammans. Du kanske tänker att det ändå är lika bra att hänga ihop med din partner för att dela på ansvar, kostnader och boende. Men frågan är om det verkligen är av ekonomiska skäl som man bör fortsätta vara gift. Viss forskning tyder på att det faktiskt kan vara ekonomiskt bättre att skilja sig.

Vi vill på inget sätt uppmana folk att skilja sig, oavsett om man bor i Stockholm, Malmö, Göteborg eller någon annanstans i Sverige. Det är ofta en jobbig process och har du frågor om skilsmässa och skilsmässor i Göteborg så finns det god hjälp att få av Fjällmans Juridik. Men skälen till en skilsmässa kan vara olika, och självklart ska man lyssna på sin egen vilja. I en artikel i Expressen berättar en kvinna att hon vantrivdes under lång tid i sitt äktenskap och vid 60-års ålder valde hon att begära skilsmässa. Hon var lite orolig över hur det skulle drabba henne ekonomiskt, men det visade sig vara en ren vinstaffär att skilja sig.

Hjälp med råd vid separationer

Göteborgsposten skriver i en artikel om ett sätt att få hjälp vid separationer och skilsmässor. En digital separationstjänst som kan vara till stor hjälp, och hittills har det lockat betydligt fler kvinnor att ta hjälp via denna tjänst. Tjänsten ska hjälpa par att skilja sig på ett sjysst sätt. I vissa fall är ju den ena parten helt beroende av den andra parten och därför spelar det ekonomiska en väldigt stor roll. Här handlar det om att båda parter ska kunna känna sig så nöjda som möjligt med separationen.

Så påverkas ekonomi i en kris

Aftonbadet har en artikel kring att rusta sin ekonomi inför en skilsmässa eller en kris i äktenskapet. I en skilsmässa så kan tyvärr känslorna ta över för mycket och detta kan skada på många fler sätt än bara rent känslomässigt. Några tips att påverka ekonomin inför en eventuell kris är:

  • Redan under de lyckliga åren tänka på att sätta undan pengar (om inte annat så för pensionens skull)
  • Försöka jobba så jämlikt som möjligt
  • Spara kvitton och vem som gjort utlägg eller är skriven på större inköp (Båt, bil, sommarstuga)
  • Se till att ni båda kan ha ekonomi om en kris uppstår (kan ju uppstå andra saker än skilsmässa)

Du ska inte tänka att du måste hålla kvar din partner av ekonomiska skäl när du inte trivs i äktenskapet. Det kan som sagt i vissa fall vara rent av bättre att skilja sig än att stanna kvar, både känslomässigt och ekonomiskt.