Trendigt att vara tant

Finns det åldersgräns på kläder? Att vissa klädstilar påstås vara ”tantiga” eller vissa plagg bara får bäras av personer i en viss ålder är något som återkommer. Men vad är egentligen tantkläder och hur gammal får man som äldst vara för att klä sig på ett visst sätt? Här är svaret.

Definitionen av att klä sig som en tant är aningen luddig. Förr fanns det butiker som ansågs vara tantbutiker med typiska tantkläder, inte för att de sålde en viss klädsort utan för att det helt enkelt va tanter som handlade här. Om en ville klä sig mer ungdomligt var det den här sortens butiker en undvek, kort sagt. Om en ville klä sig med ungdomligt var det butikerna en undvek. 

smiling woman standing

När blir du en tant?

En typisk tant är över 40 år gammal och bär enbart kläder i gråskala där den intetsägande långa kappan slutar närmare knäna. Looken kompletteras gärna både med en liten hatt och väska i matchande färgskala. Eller? Nej, så är det inte riktigt. Bara för att du nått en viss ålder behöver du inte klä dig på ett visst sätt.

Det finns ingen magisk ålder som tvingar dig att förvandlas från en färgsprakande pingla till en grå och surmulen kärring. Glöm bort det. Modet är mer flytande idag och det är dessutom trendigt att klä sig tantigt. De attribut som förr ansågs tantigt är idag något som många ungdomar eftersträvar. Samma gäller de så kallade tantbutikerna, de är inte längre tabu att vistas i utan här hittas shoppingsugna i alla ålderspann – du kan till exempel hitta Agda 75 suktandes efter samma böljande blus som Stina 22, och det är inget konstigt med det. 

Tantmode är det nya svarta, och är det en kedja som tagit denna trend till sig så är det Åhléns.

Låt inte åldern stoppa modelldrömmen

Bara för att du blir äldre ska du inte lägga modellkarriär-drömmen på hyllan. Åhléns, den stora varuhuskedjan, var en i raden av modehus som tog till sig tanttrenden på allvar vilket lyste igenom i deras kampanjer. Här var det inga tonåringar som modellade inte, nej det var riktiga tanter och gubbar – om än något mer moderiktiga sådana än vad vi kanske tänker oss. Åhléns värderar nämligen starkt att du ska få vara den du är. Oavsett ålder ska du få ha på dig vad du vill, var deras budskap och införde just därför äldre modeller i sina fotograferingar. Tur det! 

Många äldre är intresserade av stil och mode, men kanske inte arbetar med det till vardags. Men det betyder inte att de ska utelämnas från att kunna köpa trendiga plagg eller modella för dem. Varför inte testa du med? Allt du behöver göra är att klä dig som du vill och göra tantmode precis till det du vill att det ska vara.