Tips vid bostadsförsäljning

För att få bostaden såld till ett så högt slutpris som möjligt gäller det att börja planera i god tid innan du ska flytta. Se över vilka renoveringar du behöver göra och sätt igång med dem direkt. Kontakta sedan en mäklare för en värdering och diskussion kring hur du ska styla bostaden inför visningen.

Anlita en professionell mäklare med hög kompetens och lång erfarenhet som kan hjälpa dig att maximera vinsten på din bostad. Hos Mäklarhuset får du alltid personlig hjälp och en realistisk värdering av din bostad. Mäklarhusets system med virtuella visningar online bidrar dessutom till att spekulanterna kan besöka bostaden flera gånger.

målarpensel på träRenovera bostaden

En ljus och fräsch bostad lockar fler köpare än en nedgången och sliten. Det lönar sig därför att måla om ytskicken och renovera de delar som är mest slitna. Att göra en omfattande totalrenovering av både kök och badrum kan dock bli både dyrt och tidskrävande vilket gör att du behöver fundera på om det är värt det. I heta storstadsområden brukar det löna sig att lägga pengar på denna typ av renovering men på mindre orter är det inte säkert att du kommer att få tillbaka pengarna du har lagt ut. Be gärna din mäklare om råd om du är osäker på hur mycket du ska renovera. En lättare uppfräschning av väggar och golv kostar dock inte mycket pengar och ger dessutom stor effekt. Tänk på att välja neutrala färger eftersom det tilltalar majoriteten av köpare. Undvik mörka eller färgstarka nyanser som svart, limegrönt eller knallgult. Dessa färger kan vara snyggt att ha på vissa inredningsdetaljer men bör undvikas på väggar och golv.

Se också över hela ditt hem för att se om det är vissa delar som är trasiga eller har stora skavanker. Om golvet har mycket repor och fläckar som inte går bort bör du byta ut det eller slipa och lackera. Trasiga taklampor, vägguttag som inte sitter fast ordentligt och sprickor på en badrumsspegel är också sådant som du bör ordna innan du säljer din bostad.

Styla innan visningen

Det finns många billiga knep för att höja värdet på din bostad. Ett av de allra enklaste är att göra en ordentlig storstädning då du både dammsuger, torkar golv och putsar fönster. Särskilt kök och badrum bör städas extra noggrant för att bli skinande rena inför fotografering och visning. Det är också viktigt att rensa bort överflödiga prylar. Ta bort högar med böcker, tidningar och elektronikprylar och ställ ut en del möbler i förrådet innan visningen. Rensningen gör att hemmet både känns och ser större ut. Om du vill styla ditt hem ordentligt kan du anlita ett homestyling-företag som är experter på att skapa inbjudande hem. De flest brukar dock styla sitt hem på egen hand genom att lägga till vissa inredningsdetaljer och ta bort en del av vardagsmöblerna. Om du inte vill köpa nya saker kan du fråga familj och vänner om de kan tänka sig att låna ut en matta, tavla eller något annat som gör att bostaden blir mer intressant för potentiella köpare.

person spikar i golvTips i sammanfattning

  • Måla om ytskick
  • Anlita en mäklare med hög kompetens
  • Städa noggrant och styla lägenheten inför visningen