Jobbig svettning

Alla människor svettas. Det är kroppens sätt att svalka sig när man blivit överhettad eller varm, men överdrivna svettningar skiljer sig från det vanliga. Att lida av överdrivna svettningar eller hyperhidros är väldigt jobbigt och kan påverka vardagen väldigt mycket.

Här hittar du bra tips och råd på hur du kan bli av med dina svettningar eller åtminstone lindra dina symptom.

Hyperhidros drabbar cirka 1–3 % av alla människor och både män och kvinnor kan få sjukdomen. Du kan ha problem med precis alla delar av kroppen, men vanligast är händer, armhålor och fötter. Det betyder dock inte att du inte kan känna av problemet på andra områden. Du kan ha svettningar på bålen, i ljumskarna eller i princip varsomhelst. Det är inte helt ovanligt att besvären kan växa bort eller lindras med åren, i vissa fall blir det dock värre. Eftersom du inte kan upptäcka hyperhidros med till exempel blodprov så är det många som känner att de inte blir tagna på allvar i vården, men det finns hjälp att få. Genom en Hyperhidros behandling kan du få besvären lindrade och ha en lättare vardag och ett lättare liv.

Behandlingar för hyperhidros

Det finns flera metoder som du med hyperhidros kan prova på. Deodoranter med en uttorkande effekt kan lindra besvären, men är sällan så verksamma som du kanske önskat. Ett tips är att testa Aluminiumklorid. Detta är något som du kan köpa helt receptfritt på ditt närmaste apotek. Dock har det även här visat sig att Aluminiumklorid inte alltid ger önskad effekt, vilket har gjort att många testar metod nummer två.

Metod nummer två kan vara botulinumtoxin , vilket även går under förkortningen botox. Med hjälp av en tunn nål injiceras botoxen i problemområdena och sägs kunna ge mycket bra effekt på just svettningar. Den här metoden är dock inte permanent. Du kommer att behöva upprepa behandlingen flera gånger om året för att du ska kunna få den lindring som du önskar.

Det är inte helt ovanligt att läkare i Sverige väljer att skriva ut ett recept på Oxybutynin, vilket är ett läkemedel i tablettform. Här är det dock viktigt att du är försiktigt. Många patienter vittnar nämligen om att Oxybutynin kan ge kraftiga och många olika sorters biverkningar.

När ska du söka vård för dina svettningar?

Det kan vara svårt att veta när du ska söka vård för dina svettningar. Det är lätt att tro att svettningarna bara beror på att man har överansträngt sig eller att du helt enkelt ”är född så”. Här nedan hittar du en lista med tre punkter som kan fungera som riktlinjer till när du ska söka dig till en vårdcentral.

  • Du svettas så pass mycket att deodoranter inte hjälper, även de som är specifikt framtagna för kraftiga svettningar
  • Dina svettningar blir ett problem i din vardag, på jobbet eller i skolan
  • Dina svettningar är mycket kraftiga och du kan känna dig trött och hängig. Kanske har du även feber eller fått problem med hjärtklappningar
  • Du har kraftiga svettningar och viktnedgång