Skaffa sköna skor för bättre hälsa

Hur snyggt det än kan vara med höga stilettklackar eller trendiga pumps är det ett faktum att fotriktiga skor både är skönare att gå i och bättre för hälsan. Det märks allt mer med åldern och det är ingen slump att de flesta prioriterar saker som komfort och ergonomi framför mode ju äldre de blir. Det minskar på ryggproblemen och är skonsamt för fötterna och lederna, och gör promenaderna till ett rent nöje.

Förr brukade ”fotriktig” vara synonymt med klumpiga och föga tilldragande skor och sandaler. Idag är sanningen dock en helt annan. Nuförtiden kan du hitta snygga och fotriktiga skor för dam i många modeller, mönster och färger. Eleganta stövlar, trevliga ballerinaskor, skor med eller utan klack – utbudet är brett och varierat och passar varje fot. Här hittar du skodon som passar perfekt för dina vardagsbestyr såväl som varianter som kan avhjälpa och förebygga diverse åkommor.

Skor för problemfötter

Om du har besvär med dina fötter är du långt ifrån ensam. Just fotbesvär är mycket vanliga och kan drabba människor i alla åldrar. De kan vara medfödda men det är också mycket vanligt att de orsakas av dåliga skor. Några typiska exempel på fotproblem och vilka slags skor du bör välja om du drabbats är:

  • Hälsporre – det gör ont under hälen då senan är inflammerad. Avhjälps med skor som har extra vaddering under hälen och gärna en mindre klack/upphöjning.
  • Hallus valgux – det ömmar och skaver utanpå stortåleden. Här krävs skor som är bredare framtill.
  • Mortons neurom – en nerv under framdynan har klämts åt, vilket ger en skarp smärta. Du behöver en extra vadderad framsula och bra tyngdfördelning över hela fotsulan.

Det är också viktigt att du bär rätt skor för varje tillfälle. Vissa aktiviteter, som till exempel löpning, kräver skor med en annan uppbyggnad och stötdämpning än skor du ska ha när du går. Det är ett vanligt misstag att tro att det går bra att använda löparskorna till promenaderna och kan leda till en hel del ovälkomna problem. Skaffa hellre några olika par som du kan använda i olika sammanhang – på det viset har du alltid rätt skor för varje tillfälle, oavsett väder eller aktivitet. Hittar du ett par som du tycker särskilt mycket om kan det vara värt att skaffa ytterligare ett par, kanske i en annan färg, för att ha ett skönt ombyte och låta skorna luftas mellan varven.

Perfekt passform med rätt tillbehör

Att skon ska sitta bra är också en förutsättning för att du ska främja dina fötter och din kropp. Köp alltid skor i rätt storlek och modell för din fot, och skulle du behöva extra passform finns det bra tillbehör. Du kan till exempel lägga in stöd för hålfot eller extra stötdämpande kuddar, värmande och mjuka sulor för hela skon eller mindre gelsulor för endast framfoten. Ibland är fötterna olika stora eller så är bara den ena foten drabbad av ett visst problem. Med ett bra inlägg får du en ortopedisk sko som passar just dig.