Tips när du tar privatlån vid shopping

När du behöver pengar till ett inköp som kostar lite mer än den vardagliga shoppingen är privatlån ett bra alternativ. Kanske har tvättmaskinen gått sönder eller så behöver du en vinterjacka som värmer ordentligt? Även bil- och båtköp kan finansieras med privatlån, liksom renovering av bostaden.

Innan du tar ett privatlån gäller det att tänka igenom beslutet för att det ska blir så bra som möjligt. När du ska ansöka om ett privatlån är det viktigt att välja en ansvarsfull kreditgivare som till exempel Nordax Bank. Hos Nordax Bank får du privatlån med bra ränta, utan något krav på en kontantinsats.

sedelbunt i handenBudget-hjälp vid lånebeslut

Innan du tar ett privatlån gäller det att se över hur mycket pengar du får in varje månad och hur mycket som går ut. Med andra ord behöver du göra en budget över din privatekonomi. Budgeten gör att du enkelt kan se hur mycket du har råd att betala i ränta och amortering varje månad på ditt privatlån. Att budgetera kan låta tråkigt men tänk istället att budgeten är din bästa vän som hjälper dig att nå dina drömmar. Ta fram ett dokument i datorn eller använd dig av papper och penna där du skriver ut hur mycket du lägger på exempelvis boende, mat, lån och transport varje månad. Börja med att titta igenom dina kontoutdrag från de närmaste månaderna och dela upp inköpen i olika kategorier. Under kategorin boende skriver du upp hyra, elkostnad, hemförsäkring, sophämtning o.s.v. Att gå igenom vad du lägger pengar på brukar bli en ögonöppnare för många då de inser att det försvinner flera tusenlappar varje månad på till exempel hämtmat, fika på stan och godis. Om du vill spara pengar kan du till exempel ta med matlåda till jobbet och åka kollektivt istället för att ta bilen. Idag finns det också flera appar som hjälper dig att få bättre koll på din ekonomi.

Att ta ett privatlån

När du ansöker om ett privatlån gäller det att läsa på om vilka villkor som gäller för ditt lån. Räntekostnaden varje månad är självklart viktigt men även extra avgifter som exempelvis uppläggningsavgifter och fakturaavgifter ska tas med i beräkningen. Kolla vad den effektiva räntan är för att få en riktigt uppfattning om vad lånet kommer att kosta dig. Använd dig av din budget för att se hur mycket du har råd att betala i ränta och avbetalning på lånet varje månad. För att minska kostnaden för lånet kan du välja att betala av det så snabbt som du har råd. När du har ansökt och blivit beviljad ett privatlån har du oftast pengarna på ditt konto inom någon dag och kan använda dem till det du ska köpa. Kom ihåg att lägga in månadskostnaden för lånet i din budget och lägg gärna in en påminnelse i din kalender för att inte glömma att betala lånekostnaden. Undvik att betala för sent eftersom det gör att lånet blir onödigt dyrt med extra påminnelseavgifter och eventuella inkassoavgifter.

eurosedlarKom ihåg

  • Gör en budget för att se hur mycket du har råd att låna
  • Välj en seriös långivare när du tar ett privatlån
  • Undersök vad den effektiva räntan är
  • Betala lånekostnaden i tid varje månad för att undvika förseningsavgifter