Hitta rätt skor för ålder och yrke

Fötterna åldras precis som resten av kroppen, vilket betyder att det är nödvändigt att välja skor som passar bärarens ålder. Även yrket påverkar vilka skor som passar bäst. Ett yrke som innebär mycket stående och gående i jobbet kräver stabila och stötdämpande skor.

För att välja rätt skor är det bra att utgå från sin ålder och yrkesverksamhet. Många vill idag skaffa ett par Joya skor för att garantera bra komfort. Det finns också en del metoder för att utvärdera att skorna kommer att passa bra för jobbet.

Välj rätt skor

sneakersDet är viktigt att inte välja skor som passar dåligt om det redan finns existerande fotproblem. Då kan besvären förvärras. En bra sko ska vara rymlig och ha en stabil samt stadig sula. Vid mycket gång under arbetstid är det bra att inte välja en sko med för hög klack.
I Sverige är det tillåtet att använda skor som är bekväma och passar för yrket. Men i Japan har 20 000 kvinnor skrivit på uppropet #KuToo för att få slippa bära högklackat på jobbet. I Sverige bär kvinnor hellre sneakers än obekväma klackskor.

Så vet du att skor har bra egenskaper

Det går att prova hur stadig sulan är genom att hålla i skon med två händer och vrida på sulan. Om skon har en stadig sula är det svårt att vrida på den. När du försöker böja sulan ska skon helst vika sig i främsta delen, och inte mitt på sulan. Det är vanligt att skor av sämre kvalitet viker sig fel när du går med dem. Skor bör ha bra stötdämpning vilket kan hjälpa dig att slippa få ont i leder och muskler, eftersom stötarna vid gång brukar fortplanta sig uppåt i kroppen.

De som går och står mycket i jobbet väljer också med fördel skor som är tåliga, eftersom arbetsskor ofta slits ner fort. När sulan har en kraftig mönsterstruktur och skon har en bra innersula ger den en effektiv stötdämpning, vilket skapar en sko som är väl lämpad för arbetet.