Pensionär och svårt att få lån?

Är du pensionär och på jakt efter ett lån? Då kan du behöva kämpa en hel del. Att få lån som pensionär är svårare än många tror.

tantDet finns ett flertal banker och kreditföretag som inte anser att pensionen bör räknas som en stadigvarande inkomst. Dock finns det knep som du kan ta till som ökar dina chanser att få ett lån och här får du veta precis vad som gäller.

Pensionärer och lån

Bara för att det finns några banker som inte vill ge pensionärer ett lån så betyder det inte att alla långivare fungerar likadant. Det finns faktiskt ett flertal banker som du kan vända dig till när du har svårt att få lån och behöver hitta en lösning på problemet. Orsakerna till att just du vill ha ett lån kan naturligtvis vara många. Det kan vara så att du vill åka på en drömresa som du aldrig haft möjlighet att åka på innan, att du vill bygga om sommarstugan eller att du vill ge dig ut på öppet hav i en skinande båt. Den enklaste låneformen att få beviljad som pensionär är privatlånet. Ett privatlån kräver ingen säkerhet och har i många fall en mycket bra ränta.

Öka dina chanser att få lån

Hur ska du då gå tillväga om du vill ansöka om ett lån som pensionär? Det första du bör tänka på är att vara förberedd. Det betyder att du ser till att följande handlingar och information finns tillgängliga att presentera för banken.

  • Se till att du har koll på vad din totala pension är och detta innan skatt. Räkna även med privatpension och tjänstepension
  • Har du skulder sedan tidigare kan det vara bra att sammanställa dessa, till exempel kreditkortsskulder, tidigare lån och liknande
  • Vilka månatliga omkostnader är det som du har? Banken tittar då främst på boendekostnader

Andra alternativ och tillvägagångssätt

Det finns två andra sätt som du kan gå tillväga på för att få ett lån. Dessa kan du använda dig av när du söker för första gången, men även om du har sökt tidigare och fått avslag. Ett bra och väldigt enkelt tips är att använda sig av en medsökande. Om ni är två personer är inkomsten större och sannolikheten större att lånet kan hanteras. I detta fall är det då viktigt att ni båda skickar in alla handlingar till banken. Det är naturligtvis inget krav på att du måste ha en medsökande, men det kan absolut vara avgörande för om ditt lån kommer beviljas eller inte.

Vad är då alternativ nummer två? Ett annat knep som pensionärer kan använda sig av är att sänka återbetalningstiden för lånet. Det är nämligen inte helt ovanligt att kreditgivare, låneförmedlare och banker vill att ett lån ska vara helt avbetalt innan dagen man fyller 75 år. Vill du öka chansen att få ditt lån bör du därför se till att du väljer en löptid som tar slut innan din födelsedag. Använd dig gärna av en låneförmedlare så att du kan jämföra lån från flera olika banker och därefter välja det som du tycker passar dig och ändamålet bäst.