Att leva på sin pension

Överallt går det att läsa om hur tufft det har blivit att försöka leva på sin pension. Det är en sak att kunna överleva på sin pension, en helt annan att kunna leva på den. Inte ska väl ditt aktiva liv behöva ta slut bara för att du har blivit pensionär?

pensionärSverige har 2,2 miljoner pensionärer. Statistik visar att 328 000 av dessa klassas som fattiga enligt EU:s beräkningar. Ungefär en miljon befinner sig nära fattigdomsstrecket med en månadsinkomst som är lägre än 11 830 kr. De svenska pensionärerna är fattiga jämfört med en stor del av medlemsländer i EU. Det beror främst på att Sverige år 1995 lade ner ATP och införde ett nytt krångligt pensionssystem. De flesta av de svenska pensionärerna som lever under fattigdomsgränsen är kvinnor. Det är något som Tantpatrullen vill ändra på. Tantpatrullen har som mål att införa ett nytt pensionssystem i Sverige. Ett pensionssystem som gör att kvinnor ska kunna leva på sin pension.

Överleva eller leva?

Det är klart att du vill fortsätta leva ditt liv och inte bara överleva när du har blivit pensionär. Om du har en låg pension finns det saker du kan göra för att dryga ut den. Att hålla koll på alla pensionärsrabatter som finns är självklart en del. Du kan gå billigare på teater, åka billigare i kollektivtrafiken, etc. Du kan också skaffa dig ett extrajobb för att dryga ut kassan. Det finns veteranpooler som har specialiserat sig på att anställa och hyra ut pensionärer till olika uppdrag. Men vid en större utgift kan ett lån vara ett måste. Att vara pensionär kan dock vara ett hinder för att beviljas lån. En rapport från Pensionärsmyndigheten visar att det för den genomsnittliga pensionären i stort sett är omöjligt att beviljas ett bolån. Det finns dock alternativ, där ett snabblån kan vara lösningen på problemet. Ett annat alternativ är att ta lånet innan du blir pensionär.

Tips för att ha råd med mer

Här kommer några tips för att få ut så mycket som möjligt:

  • Bli medlem i en pensionärsorganisation som SPF eller PRO. Medlemskap där ger bland annat billigare mobilabonnemang och försäkringar.
  • Håll koll på olika hemsidor för pensionärer där särskilda pensionärsrabatter finns samlade. Det kan vara på allt från abonnemang på ljudbokstjänster till resor.
  • Undersök om företag i ditt närområde har seniorrabatter. Ibland har till exempel gym och simhallar kraftigt nedsatta priser för pensionärer eftersom tjänsterna inte är efterfrågade en viss tid på dygnet. En tid då pensionärer kan utnyttja faciliteterna. Om du inte hittar något erbjudande så kan du alltid fråga om de har det.
  • Se över dina avtal. Det finns många aktörer på marknaden för till exempel elavtal, bilförsäkringar och telefonabonnemang. Spela ut dem mot varandra för att få ett lägre pris.
  • Använd kundkorten. Många affärskedjor för mat, kläder, drivmedel, etc. har kundklubbar som ger bonusar och rabatter till sina medlemmar. Det är oftast gratis att gå med, så se till att utnyttja dessa möjligheter.
  • Boka elevbehandlingar. Det finns ingen anledning att betala mycket pengar för olika besök hos frisören, massören, naprapaten, och så vidare. Vänd dig till olika skolor och utbildningar och fråga vad de erbjuder.