Så lyckas du med hobbyverksamheten som äldre

En hobbyverksamhet är när du driver en verksamhet utan vinstsyfte. Även om du har en icke-vinstdrivande verksamhet behöver du ha koll på det ekonomiska som skatter och avgifter. För att slippa allt sådant kan du välja att vara egenanställd när du driver hobbyverksamheten. Då sköter någon annan allt åt dig.

Om du tror att det är omöjligt att jobba med något du älskar på deltid när du blivit äldre ska du tänka om. När du har en önskan om att jobba deltid med något du brinner för kan du starta en hobbyverksamhet. Det viktiga när du ska starta hobbyverksamhet är att det inte får vara din huvudsakliga sysselsättning. En hobbyverksamhet är något som du gör på din fritid på eget bevåg. En hobbyverksamhet får heller inte utföras i syfte att gå med vinst. Om du vill ha en vinstdrivande verksamhet ska du istället satsa på en näringsverksamhet. När du har en hobbyverksamhet är det heller inte arbete som du utför på uppdrag av någon annan part. Exempel på hobbyverksamhet kan vara hemslöjd, jakt eller fiske, hästsport, konst, trädgårdsodling eller biodling samt djuruppfödning.

Följ reglerna för hobbyverksamhet

Oavsett om du vill driva en hobbyverksamhet eller en näringsverksamhet är det viktigt att följa de uppsatta regler som finns. På Skatteverkets hemsida kan du läsa allt om båda formerna. Där kan du läsa om reglerna för hobbyverksamhet och vad du ska göra om du får ett överskott. Ett överskott i en hobbyverksamhet ska beskattas och du ska även betala egenavgifter. Däremot om din hobbyverksamhet går med förlust eller har ett underskott behöver du inte deklarera för den. Det är alltid viktigt att följa reglerna för att inte hamna i trubbel.

Slipp allt administrativt jobb

Om du vill driva en hobbyverksamhet men slippa allt administrativt arbete kan du välja att vara egenanställd. Du kan låta ett företag sköta all administration åt dig och få pengarna du tjänar skattade och klara direkt på kontot. Du kan på ett tryggt sätt slappna av och lägga allt fokus på din hobbyverksamhet. Det är möjligt att göra karriär samtidigt som du har en hobbyverksamhet.