SAFFRANSKRANS – Recept på begäran från Tant Tina

Tant Tina har hört av sig via e-post och önskat receptet på min saffrans-
krans. Tack Tina, jag länner mig oerhört smickrad över att du fortfarande
minns mitt bakverk som jag bjöd på för ett år sedan. Vad jag förstår så
har Tina lite bråttom med lussebaket. Det kör ju gärna ihop sig så här i
juletid så naturligtvis ställer jag upp och hjälper en tant i nöd.
Varsågod här är receptet. Lycka till!

 

Saffransdeg:
50 g jäst för söta degar
250 g smör
5 dl mjölk
14 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
2 pkt saffran (80:-)
1 1/2 dl socker
2 ägg (1 ägg i degen + 1 ägg till pensling)
Fyllning:
150 g rumstempererat smör
150 g mandelmassa
2 msk vaniljsocker
2 dl russin
1 dl. hackad mandel

 

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet (ska inte brynas), tillsätt
mjölk och värm fingervarmt. Häll degspadet över jästen så att den löses
upp. Tillsätt grahamsmjöl + hälften av vetemjölet. Rör blandningen jämn.
Tillsätt salt, saffran (stött med lite av sockret), socker, 1 ägg och
resten av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig (10 minuter
för hand). Låt jäsa dragfritt under duk i 30 min.

 

Knåda. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till jättetunn platta. Bred på smör,
smula över mandelmassa och strössla russin och vaniljsocker.
Rulla ihop plattan till en korv. Dela degkorven och sätt samman till två
ringar. Lägg på ugnsplåt. Klipp jack i ringarna med sax. Vik flikarna
växelvis omlott så att kransen ser flätad ut. Låt kransarna jäsa
på plåt, c:a 40 min.

 

Pensla och tryck i russin, strössla hackad mandel över.
Grädda kransarna i 225 grader (nedre delen av ugnen) i c:a 15-20 min.

 

Skriv en kommentar